www.fatihkabakci.com

Personal Website and Computer Science TUR EN

PROGRAMLAMA SURECI VE PROJE RAPORU TASARIMI

Last update: 2/14/2012 12:02:00 AM

Yazan:FATİH KABAKCI

Bu bölümde iyi bir program yazmak için gerekli aşamaları ve bir projede iyi bir raporun nasıl olması gerektiğinden ortak olarak bahsedeceğiz.

Çünkü her çalışmamızı bir proje gibi düşünerek,yaptığımız işi ciddiye almamız gerekir ve programlamanın sadece kod yazmaktan öte olmadığının farkında olmamız gerekir. Programlama sürecinde kod yazmaktan ziyade daha önemli problemler vardır.öncelikle bir program yazmak için gerekli bir takım süreçlerden geçilir.

istenilen bir olayı veya bir çözümün daha iyi daha akıcı daha hızlı sonuçlanabilmesi bu süreçlere bağlıdır.simdi bu adımlardan bahsedelim:

1.Bir Problemin Belirlenmesi:

İlk olarak gerekli veriler eşliğinde problem tespit edilir.Bizden Ne yapmamız isteniyor bu belirlenir.Problem gereğince iki durum olabilir.

Ya hiç el atılmamış nötr bir problem ya da negatif bir olayın yazacağımız program ile pozitif bir sonuç elde edilmesi.Buradaki negatif(olumsuz) , pozitif(olumlu) ve nötr(hiç el atılmamış) kasıtları yapılmıştır.Bu ayrımı yapmamın nedeni ise olaya bakış açısıyla alakalıdır. Nitekim Bazı problemlerin standartlaşmış ve kolay çözümleri vardır.Sonuç olarak bu aşamada problemi iyi anlamak,sonuca ulaşmada atılacak ilk önemli adım olacaktır.

2.Yapılan Analizler: Bir problemi çözümlerken,çözümlemek istediğimiz problemin temeli hakkında pek bilgi sahibi olmayabiliriz.
Örneğin bir projede bilmediğimiz bir oyun yazmamız isteniyor, o halde ilk olarak bu oyun hakkında bilgi toplamamız gerekir!Dolayısıyla istenilen olayın temeline inilerek gerekli bilgiler alınır,problem masaya yatırılır ve veriler ışığında açıklanmaya çalışılır.Analiz(analysis) kısmında çeşitli durumların üzerinde de durulabilir. örneğin yazılan programın maliyeti ve hangi hedef kitlesine hitap ettiği gibi..
3.Programın Tasarımı: Bu aşama bize nasıl sorusunun cevabını vermelidir.Bir problemin çözümünün veya bir projenin tasarımı sözel olarak(verbal) veya akış diyagramları(flow chart) eşliğinde tasarlanır.

Çözüme ulaşılan yolda,problemin nasıl çözülmek istenildiği,ne düşünüldüğü ve çözüm için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğinden bahsedilir.Bu kelimelerle ifade edilen cümleleri veya çizilen akış diyagramlarını,programcı olmayan dışarıdaki bir insan okusa bile anlamalıdır.Çünkü dikkat ederseniz kodlamaya hala geçilmedi veya kodlamayı henüz düşünmüyoruz bile!!
Nitekim bu projelerimizin kalitesini sergilemede yaptığımız sunumların etkisi çok büyük olacaktır!

Dolayısıyla,bu bölümde çok teknik detaya girmeden,akıcı bir dille nasıl bir method uygulanmış bu anlatılır.İnsanoğlu bazen kelimelerden anlatılan bir şeyden ziyade,simgelerle veya geometriksel ifadelerle anlatılan bir şeyi daha iyi ve kolay anlayabilir.Bu yüzden iyi bir akış çizelgesi çizilerek tasarım(design) anlatılmış olur.

Örnek bir basit akış diyagramı aşağıda verilmiştir. Görüldüğü üzere geometriksel ifadelerle basit bir problem anlatılmaktadır.Tahmin ettiğiniz gibi sayısal bir veriyi 2 ile toplayarak sonuçta yine bir sayısal ifade elde edilmiştir.(2+2=4 gibi !!).Sonuç olarak anlatılmak istenen akış diyagramını en anlaşılır biçimde oluşturarak tasarımın yapılmasıdır.

4.Kodlama(Coding): Kodlardan bahsedeceğimiz ilk bölüm raporumuzdaki 4.kısım olan kodlama bölümüdür.Veya bir problemin çözümünde geride kalan 3 aşamayı gözden geçirdikten sonra artık yeni bir başlık dosyası açarak kod yazmaya başlayabiliriz!Kodlama bölümünde,oluşturulan tasarımın yol haritası eşliğinde yapılan kodlamalara değinilir.Kullanılan bazı komutların neden kullanıldığı ve görevlerinden bahsedilir.

5.Test-Debugging: Hazırlanan programın Test edilmesi Kod yazarken muhakkak hatalar olacaktır.Bu hatalar mantık hataları(logic error) veya komutsal hatalar(syntax error) olabilir.Derleme sürecinde yapılan bu hatalardan bahsedilir ve doğru çözüme nasıl bir düzeltme ile(debugging) ulaşıldığı anlatılır.Program yazarken yapılan hatalardan en önemlisi mantıksal hatalardır.

çünkü bu hataları fark etmek zahmetli ve zordur.Dolayısıyla programın başında itibaren tekrar gözden geçirilmesi gerekir.
Şayet mevzubahis olan bir proje ise,bu kısımlara birer giriş-sonuç eklenerek rapor tamamlanmış olur.
MemberCommentDate:
Fatih KABAKCI
Merhaba bakay;

Yapilan herhangi bir yazilim projesinde, uygulamanin somut adimlari olan "kod yazmak" 
veya baska bir tabir ile yazilim gelistirmek tum yazilim gelistirme surecinin bir parcasini 
olusturur. Bunun disinda uygulanan analiz, guvenlik, test, bakim gibi diger konularda 
surecin geri kalanini olusturur. Ifade edilmek istenen, tum surec sadece kod yazmaktan
ibaret olmayip, yukarida bahsedilen diger asamalarda kuvvetle goz onunde alinmalidir.

Basarilar

4/18/2019 12:52:00 PM
guest
bu paragrafta ilk cumle ile ikinci cumle birbiri ile celisiyor. tam olarak ne demek istediniz?

"Çünkü her çalışmamızı bir proje gibi düşünerek,yaptığımız işi ciddiye almamız gerekir ve 
programlamanın sadece kod yazmaktan öte olmadığının farkında olmamız gerekir. 
Programlama sürecinde kod yazmaktan ziyade daha önemli problemler vardır.
öncelikle bir program yazmak için gerekli bir takım süreçlerden geçilir."

programlama kod yazmaktan ote birsey degilmi yani kod yazmaya mi yonelmeliyiz. 
yoksa programlama surecinde kod yazmaktan ziyade baska sureclerde vardir ve 
kod yazmayla beraber bunlarada onem vermeli miyiz? tesekkurler

bakay


3/22/2019 8:47:00 AM

Name:


Question/Comment
   Please verify the image




The Topics in Computer Science

Search this site for





 

Software & Algorithms

icon

In mathematics and computer science, an algorithm is a step-by-step procedure for calculations. Algorithms are used for calculation, data processing, and automated reasoning.

Programming Languages

icon

A programming language is a formal constructed language designed to communicate instructions to a machine, particularly a computer. It can be used to create programs to control the behavior of a machine. Java,C, C++,C#

Database

icon

A database is an organized collection of data. The data are typically organized to model aspects of reality in a way that supports processes requiring information.

Hardware

icon

Computer hardware is the collection of physical elements that constitutes a computer system. Computer hardware refers to the physical parts or components of a computer such as the monitor, memory, cpu.

Web Technologies

icon

Web development is a broad term for the work involved in developing a web site for the Internet or an intranet. Html,Css,JavaScript,ASP.Net,PHP are one of the most popular technologies. J2EE,Spring Boot, Servlet, JSP,JSF, ASP

Mobile Technologies

icon

Mobile application development is the process by which application software is developed for low-power handheld devices, such as personal digital assistants, enterprise digital assistants or mobile phones. J2ME

Network

icon

A computer network or data network is a telecommunications network that allows computers to exchange data. In computer networks, networked computing devices pass data to each other along data connections.

Operating Systems

icon

An operating system is software that manages computer hardware and software resources and provides common services for computer programs. The OS is an essential component of the system software in a computer system. Linux,Windows

Computer Science

icon

Computer science is the scientific and practical approach to computation and its applications.A computer scientist specializes in the theory of computation and the design of computational systems.